Wednesday, January 20, 2010

Muffin Pandan Kelapa.

Hai rakan2 semua. Hari ini saya buat muffin pandan kelapa. Rasanya sedap dan bau kelapanya sungguh harum. Resepi ini saya dapat dari cik mat gebu....alhamdulillah bila buat jadi dan anak2 tak sabar untuk bawa bekalan ke sekolah. Terima kasih ya cik mat resepi yg sedap ni. Mari kita lihat bahan-bahannya. Kalau nak dapat banyak tu kenalah gandakan ye....



BAHAN-BAHAN
125 g mentega
2 biji telur
80 gm gula halus
150 gm tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 gm kelapa kering
1 sb serbuk santan
1/4 cawan susu segar/cair
1 sk pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails