Sunday, February 28, 2010

Ayam Panggang Berempah

Hai bertemu kembali. Hari ni saya masak ayam panggang berempah. Sebenarnya resepi asal guna ayam seekor je...tapi saya belah 4. Bukannya apa saja nak bagi ayam tu benar2 meresap perencahnya. Lain kali saya buat yang seekor punya ya. Ayam panggang ni saya makan bersama nasi beringin....wallaaa....memang sedap sangat. Kalau kawan2 nak tau sedapnya macamana.....cubalah resepi yang mudah ni.


Bahan Bahan.
1 ekor ayam [dibersihkan dan keringkan]

Bahan Kisar
10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar gula
1 sudu besar minyak
garam

Cara-cara:
1. Blend bahan2 kisar hingga halus dan tambahkan sedikit air.
2. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
3. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam atau lebih masa sedikit.
4. Balik-balikkan ayam tadi supaya sekata masak dan garingnya.
5. Bila dah cukup masak, bolehlah di hidangkan bersama nasi atau di makan begitu saja.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails