Monday, May 3, 2010

Mee Sizzling

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ini saya masak mee sizzling resepi Kak Hanieliza. Resepi ni senang saja dan bahan2nya pun mudah di dapati. Saya pun tak tahu kenapa namanya mee sizzling, tapi mee ni memang sedap sangat. Saya minta izin letak resepinya di sini ya Kak Liza, terima kasih banyak2.



Bahan-Bahan:
  • 500 gm mee kuning (dicelur)
  • 100 gm daging ayam (dipotong kecil-kecil)=>saya guna daging
  • 100 gm udang [buang kulit]
  • 1 s/b lada hitam (tumbuk)
  • 3 cm halia (diketuk)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk])
  • 300 gm sawi(dipotong)
  • 100 gm kobis [potong kecil]
  • 1 batang carrot [potong kecil
  • 4 s/b cili sos
  • 5 s/b kicap manis
  • 5 s/b sos tiram
  • 2 cawan air
  • 1 s/b tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Minyak secukupnya untuk menumis
  • cili merah atau ciliapi = bawang putih [tumbuk]
  • limau kasturi atau limau nipis
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
  3. Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendideh.
  4. Masukkan kobis dan carrot.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.
  6. Bila mendideh masukkan telur.
  7. Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur.
  8. Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk + bawang putih dan jus limau.

1 comment:

  1. salam kak
    se taw chemplah kan..kan kalu masak mee nie..selalu org taruk dalam sizzling(bekas tembikar tahan panas tuh)..tuh yg namanya mee sizling..kalu silapinfo..ampon yer..hhihiihihh
    btw..mmg sedap mee nie...kalu g food court..me nie yg jadi pilihan..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails